Urpo Lehtimäki Naantali

Sunnuntaityön palkka-ale ei sovi kaupan alalle

  • Halpuutimme palkkoja - tämä kampanja ei liene kovin suosittu.
    Halpuutimme palkkoja - tämä kampanja ei liene kovin suosittu.

 Suomen kilpailukyvystä huolissaan olevan reilun 25 000 € kuukausipalkkaa nauttivan EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen heitto sunnuntain tuplapalkasta luopumisesta palvelualoilla on mielenkiintoinen.
    Ajatellaanpa, että olet vaikkapa erään ulkomaalaisen elintarvikeliikkeen peruspuksu ja työsopimuksesi on jatkuva osa-aikainen 20 viikkotunnin diili 11,90 € tuntipalkalla. Ilman lisiä viikostasi kertyy 238 € palkka ja kuukausipalkkasi on n. 1.100 €. Jos onnistut saamaan yhden 8 tunnin sunnuntaituurin extrana, saat kuukausipalkkaan n.190 € lisää ja palkkasi on 1.290 €/kk. Tuplapalkasta luopuminen kirpaisisi kovasti.
    Työelämän joustona myyty osa-aikatyö on tuonut työntekijäkaartiin uuden köyhällistön. Osa-aikainen tulevaisuudestaan huolissaan oleva  ei kulutuskerskaile eikä vaihda asuntoa eikö osta uutta autoa. Raha riittää juuri ja juuri välttämättömään. Pelkona on äkillisen ennustamattoman menoerän ilmaantuminen ja sen seurauksena taloudelliseen ahdinkoon joutuminen. Kaupan ala on ulosmitannut osa-aikaisuuden hyödyt ja työntekijälle on jäänyt kaikki haitat. Sunnuntain tuplapalkan poistaminen saattaisi aiheuttaa joukkopaon työpaikoilta sosiaalituen varaan.  Sossun luukku onkin jo tullut tutuksi monelle osa-aikatyötä tekevälle.
    Olisi parempi, jos isoissa marketeissa (liikevaihto yli 8.000.000 €) osa-aikatyön teettäminen olisi sallittua vain esim alle 25- vuotiaille ja niille, jotka sitä erikseen anovat.  Työnteon pitäisi tuottaa ostovoimaa tekijöilleen ja ns. näennäistyöpaikkojen määrää pitäisi vähentää.
    Jos sunnuntain tuplapalkasta halutaan luopua, niin vaihtoehtona voisi laittaa kaupat kiinni sunnuntaisin. Perheillä olisi hyvä olla oikeus viettää aikaa yhdessä. Ja kaikillahan meillä on jääkaappi ja kaapit täynnä vähän käytettyjä vaatteita. Ei kaupassa tosiaankaan ole pakko käydä joka päivä.
    Suomen kilpailukyvystä on syytä olla huolissaan. Sunnuntaityön ale toimisi kuitenkin enemmän tulonsiirtona kuin kilpailukyvyn kohentamisoperaationa.  Jos Häkämiehen tarkoituksena oli valmistella ilmapiiriä tuleviin yhteiskuntasopimusneuvotteluihin, niin taktiikkaa voi pitää vähintäänkin kyseenalaisena.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Kaikki vuorolisät pitäisi saada leivottua perustuntipalkkaan sisään. Ei siinäkään ole järkeä että porukan tulot heittelevät miten sattuu ihan sen mukaan kuinka monta sunnuntaivuoroa palkkajaksolle sattuu. Siinä saa hakea asumistuet ja muut joka kuukausi uudestaan.

Samoin työntekijät kyräilevät toisten sunnuntaivuoroista ja viikon ikävimmistä vuoroista, pe - illasta ja la-aamusta ei sitten saakaan oikein mitään ylimääräistä.

Sairaaloissakin ihmisiä parsitaan hyvin tehottomasti kuntoon kun kalliit tutkimus- ja hoitolaitteet makaavat illat ja viikonloput käyttämättöminä. Pari hoitajaa yrittää pitää ihmiset hengissä siihen asti että muu henkilökunta suvaitsee saapua taas paikalle.

Rakentamalla suomesta 24/7 yhteiskuntaa meiltä vähenee hukkakäyttö ja työtilaisuuksia avautuu kaikille. Vuorojen hinnoittelu on yksi osa tätä.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Mallia voi hakea "jenkkilästä"
Siellä ei tunneta ilta, yö tai viikonloppulisiä ja yhteiskunta pyörii 24/7.
Työpäivä on kuusipäiväinen ja vuosilomaa vietetään maksimissaan kaksi viikkoa. TES on pelkkä vitsi. Palkkaa maksetaan työnantajan maksukyvyn tai tahdon mukaan ja irtisanomisaika on se, mitä kestää sanoa "you are fired."

Turhia arkipyhiäkään ei juhlita. Jouluksi on turha kinuta ns. pitkää viikonloppua, koska vain joulupäivä on vapaa. Pääsiäisenä paiskitaan täysiä töitä.

Mutta kyllä siellä laiskotellakin osataan.

Itsenäisyyspäivä ja kiitospäivä ovat kansallisia ja palkallisia vapaapäiviä. Niistä luopumista ei paikallinen EK uskaltaisi edes harkita, ainakaan vakavissaan.

Pekka Pylkkönen

Miksi ihmeessä pitäisi hakea sieltä mallia? Rakennetaan oma systeemi joka toimii paremmin. Kyllä duunari vapaansa tarvitsee mutta eipä täällä Suomessa tekijöistä monella alalla pulaa olekaan.

Eikä kaupan työntekijän palkkaa tarvitse tässä paljon laskea vaan korottaa peruspalkkaa vuorolisien kustannuksia vastaavasti.

Itse poistaisin arkipyhät kalenterista kokonaan ja vaihtaisin ne työntekijän ja työnantajan sopimiin vapaapäiviin.

Pekka Heliste

Näyttää siellä USAkin olevan vapaapäiviä

25. Yhdysvallat (10+10) 20

http://www.iltasanomat.fi/matkat/art-1288551186412...

Eikä se irtisanominenkaan suju you are fired tyyliin

Ja työaikalakikin löytyy

http://www.taloussanomat.fi/tyomarkkinat/2012/05/0...

Jouni Nordman

Pitäisi miettiä kuinka paljon mitäkin alaa nämä pyhästä rasittaa, sillä palvelualan ovat varmaan suuri,mutta heidän sopimukset ovat keinot tältä osin. Sitten julkinenpuoli ja varsinkin teollisuus joka toimi 24/7 periaatteella, ovat suurimmat näistä hyötyvät alat. Mutta suurin osa pien teollisuudesta on kiinni viikonloput, joten heille ei ole juurikaan merkitystä näillä.

Eli itse asiassa suurimmalle osalle ihmisistä näistä ei ole rieska, joten eipä niiden opistolla juuri merkitystä ole kansantaloudelle, muuten kuin parempana veron tuottoa.

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Lienemme blogistin kanssa sitä ikäluokkaa, joka muistaa nuoruudestaan ns. vapaat viikonloput.

Helsingissä ei viikonloppuisin lauantain kello 15.00 jälkeen ollut mikään muu auki kuin Asematunnelin kaupat; niillä oli poikkeuslupa olla auki. Maaseudulla ei auki ollut mikään.

Huoltoasemat olivat tankkausta ja autojen varaosia sekä huoltoja varten. Ruskeasuon Teboil ja Keimolan Kesoil taisivat olla harvoja ns. yökahviloita. Helsingistä ei löytynyt yhden yhtä McDonaldsia tai Heseä.

Koko kaupungissa oli vain kaksi yökerhoa, jotka saivat pitää ovet auki aamuyön pikkutunneille, siis legendaariset hotellit Hesperia ja Intercontinental.

Sunnuntaituntien palkanmaksu oli rasitteena lähinnä tiettyjen alojen prosessiteollisuuden ja valtion, pelastustoimen sekä terveydenhuoltoalan tehtävissä.

Niissäkin lähinnä, koska jonkun oli pakko päivystää.

Muistan sukulaiseni, joka teki töitä pääasiassa öisin ja viikonloppuisin. Viikonlopun päivystyksistä hän tienasi jopa 400% korotettua palkkaa. Hänen työnsä oli kuitenkin yritykselle elintärkeää, koska prosessin pysähtyminen olisi maksanut miljoonia silloisia markkoja. Siitä työstä oli pakko maksaa.

Nyt kaupan ala haluaa pitää myymälät auki 24h.

Kuitenkaan palkanmaksuhalua ei ole vaan kaikista lisistä kitistään jatkuvasti.

Muistaisivat, ettei niitä lisiä ole pakko maksaa. Mutta ei sitä kauppaakaan ole pakko pitää sunnuntaisin auki.

Olenko kovin väärässä, jos totean, ettei Saksassa vielä tänäkään päivänä ole täysin vapaita aukioloaikoja?

http://wikitravel.org/fi/Saksa

Toimituksen poiminnat